Zdravstveni turizam Beograd, Srbija, stomatoloske ordinacije Beograd, cene stomatoloskih usluga

DUGOTRAJANO ODSUSTVO ODREĐENOG BROJA ZUBA

Imam 36 godina,nažalost već pet godina nemam određen broj zuba.U pitanju su gornje i donje petice i šestice.Molim vas recite mi koje je najbolje rešenje za nadoknadu pomenutih zuba. Suzana

Dugogodišnji nedostatak određene grupe zuba dovodi do niza relativno trajnih posledica u ustima pacjenta.Iz vašeg pisma saznajem da vama ukupno u obe vilice nedostaje čak osam zuba.

Pomenute petice i šestice su ključni zubi za držanje visine zagrizaja obe vilice, nastali prazni prostori u kojima su nekad bili zubi postepeno privlace susedne zube u vilicama tako da se oni polako krive prema praznom prostoru sto takođe dovodi do spuštanja zagrizaja obe vilice.

Pet godina je veoma dug period za nedostatak zuba. Zato je veoma važno sto pre nadoknaditi izgubljene zube. Jedan od načina je ugradnja dentalnih implantata na mestima izvađenih zuba i postavljanje specijalno dizajniranih krunica na istim. Ipak takav zahvat iziskuje idealnu situaciju što se tiče kolicine vilične kosti za prihvat implanata kao i udeljenost sinusa od istih i idealan zagrizaj što mi naravno u ovom slučaju nemamo.

U tom slučaju se zubi nadoknađuju izradom tzv bočnih metalokeramickih mostova.Veoma je bitno sto pre pristupiti sanaciji celokupne situacije.

Dr. spec. Milan Kuljača,vlasnik stomatološke ordinacije DR KULJAČA

PARADONTOZA I SVE ŠTO PREDSTAVLJA TU VRSTU OBOLJENJA DESNI

U poslednjih deset godina došlo je do velike ekspanzije paradontoze tj. zapaljenja desni i potpornog aparata zuba i to najviše kod gradske populacije.

Sve počinje pojačanim krvarenjem desni i povremenim bolovima. Odvajanjem desni od korena zuba nastaju tzv parodontalni džepovi,koji se mogu povecati tj. ići jos dublje ka vrhu korena zuba usled čega nastaje kostani parodontalni džep koji je praćen i jačim bolovima.Krajnji negativni rezultat paradontoze je rasklaćivanje i ispadanje zahvaćenih zuba.

Rešenje borbe protiv ove opake bolesti desni je najviše u prevenciji.

Redovna detaljna higijena usta i zuba(pranje zuba tri do četiri puta dnevno), posete stomatologu svakih šest meseci gde se detaljno uklanjaju naslage zubnog kamenca i gde se redovno kiretiraju vec nastali parodontalni džepovi. Ovaj poslednje navedeni zahvat je izuzetno važan,zato sto mi sami parodontalne dzepove ne možemo da očistimo.

Za kraj treba navesti i specijalne gelove za negu desni koji se koriste posle pranja zuba,kao i posebne interdentalne(međuzubne) cetkice kao dopuna standardnim četkicama za zube.Za dobar uspeh u lečenju paradontoze je najbitnije vreme.

Dr. spec. Milan Kuljača,vlasnik stomatološke ordinacije DR KULJAČA